Lower School y 5-8/ Прогимназия 5-8 кл

5-12 клас -1,,Гениалните хора са хора с въображение. Въображението се развива в детство пълно с чудеса, вдъхновение и възхищение.,, Алберт Айнщайн

Втори образователен период- от 11 -14 години.

Децата развиват : Паметта, Сърцето и емоциите. През този период се изграждат здрави емоции за цял живот с помощта на изкуствата, танците и движението. Основни нужди: много музика, пеене, рисуване и запаметяване на поеми, приказки, разкази и др.; игри на открито, слънце, въздух, вода, храна( много сочни плодове и зеленчуци), добър сън (ранно лягане). Сетивата продължават да се развиват. Има нужда да изрази това което чувства- да пише собствени поеми, разкази, дневник и др. Особеност на периода. Подражателност, но вече само на този когото харесва. Детето е връхлетяно от емоции и ускорено физическо растене- изразено със силна чувствителност. Детето мисли чувствайки. То прави това което чувства, а не това което му се говори!!! Трябва винаги да се чувства в безопасност и в хармония със средата и хората около него.
Учебно съдържание – Буквар, Азбука. Печатни букви , Ръкописни букви. Звук – гласни и съгласни звукове, букви, срички, думи, изречения, текст. Всичко на което искаме да научим детето трябва да мине през сърцето. Приказките и легендите, библейските истории, историческите личности, които будят възхищение са жизнено необходими за душата на детето през този период. Драмата и театъра помагат на децата да влязат в роли, да изразят различни чувства и емоции. Работата с ръце – рисуване, писание, моделиране, тъкане, плетене на кошници, на мрежи са в хармония с нуждите на детето. Стремежът на детската душа към красивото намира утеха в писане на поезия, разкази, приказки и книги. Измислянето на истории развива въображението на детето по един неповторим начин. Детето е родено творец и възрастните около него трябва да го подкрепят в развиване на всички видове дарби и таланти.

5-12 клас -2