Primary School y 1- 4/ Начално у-ще 1- 4 кл

,,Гениалните хора са хора с въображение. Въображението се развива в детство пълно с чудеса и възхищение.,, Алберт Айнщайн 

3 ,4 клас -пеят

3 и 4 клас обичат да пеят български песни

Втори образователен период- от 7 -14 години.

1 клас – Български език, Роден край

В първи клас децата научават  българската Азбука, ръкописни букви,  цифри, цветове, дните на седмицата.

Буквите се въвеждат чрез истории, приказки и форми –  рисунки. Думи и изречения – игри.

Четене - в група и индивидуално.  Числата се въвеждат  чрез броене и ритъм

Фокусът е  света около детето – тялото, стаята, играта, семейството, природата (животни , растения, време, сезони и др) Правят се  разходки сред природата  с наблюдение.

ръчен труд- тъкане на станче –  цветове на дъгата , мартеници, картички и др.
работа с глина – природни обекти

2 клас - Български език и литература
Предмети: Български език, математика, рисуване, пеене, блок флейта, приказки, драма, поезия, фолклор, ръчен труд
Във втори клас децата продължават да изучават по – задълбочено букви, думи, изречения, текст, да разпознават видовете думи – съществителни, глаголи, прилагателни, видове изречения (съобщителни, въпросителни, подбудителни). Децата се насърчават да пишат свои  истории, да слушат, да учат и рецитират поезия заедно и самостоятелно.
Математика – изучават таблицата за умножение с движения и ритъм.
Литература – басни, приказки ( Поучителни народни приказки – Сливи за смет, Галена Богданка, Неволята)
Пеене – Фолклор, Музика – децата учат нотите и свирят на блок флейта, Драма- драматизират се басните и приказките, които се изучават
ръчен труд – рисуване, тъкане на станче, мартеници, картички, плетене и шиене, работа с глина

3 клас – Български език, География и История рисуване, пеене – фолклор, Литература- приказки, драма, поезия, творчество Българският език се усложнява – изучават се съществителни, глаголи, прилагателни, синоними, антоними, видове изречения ( прости и сложни) и др. Четене – В края на всеки срок и в края на годината се избира,, Рицар на словото,,   История – Тракийска култура..и др.. География – ,,България,, – проект Ръчен труд – рисуване и работа с глина . Дава се награда ,, С ръце от сърце,, за най- трудолюбиво дете през годината. Пеене – фолклор, бълг. патриотични песни

4 клас - Български език, Литература, География и История на България
Литература – разкази, приказки, драма, поезия.
Български език – части на речта, части на изречението и др.
География – проект “Човекът и природата” Моят роден край в България.
История – проект ,,Моят любим български владетел,,
Четене –,, Рицар на словото,,  – всеки срок и в края на годината
Ръчен труд – работа с глина, рисуване,  награда  ,, С ръце от сърце,, за най- трудолюбиво дете
Пеене – фолклор, патриотични песни

 

Децата развиват : Паметта, Сърцето и емоциите. През този период се изграждат здрави емоции за цял живот с помощта на изкуствата, танците и движението. Сетивата продължават да се развиват.

 Основни нужди: много музика, пеене, рисуване и запаметяване на поеми, приказки, разкази и др.; игри на открито, слънце, въздух, вода, храна( много сочни плодове и зеленчуци), добър сън (ранно лягане).

 Има нужда да изрази това което чувства- да пише собствени поеми, разкази, дневник и др. Особеност на периода. Подражателност, но вече само на този когото харесва. Детето е връхлетяно от емоции и ускорено физическо растене- изразено със силна чувствителност. Детето мисли чувствайки. То прави това което чувства, а не това което му се говори!!! Трябва винаги да се чувства в безопасност и в хармония със средата и хората около него.

Учебно съдържание –  Азбука. Печатни букви , Ръкописни букви. Звук – гласни и съгласни звукове, букви, срички, думи, изречения, текст, съществителни, глаголи, прилагателни.

Всичко на което искаме да научим детето трябва да мине през сърцето. Приказките и легендите, библейските истории, историческите личности, които будят възхищение са жизнено необходими за душата на детето през този период. Драмата и театъра помагат на децата да влязат в роли, да изразят различни чувства и емоции. Работата с ръце – рисуване, писание, моделиране, тъкане, плетене на кошници, на мрежи са в хармония с нуждите на детето. Стремежът на детската душа към красивото намира утеха в писане на поезия, разкази, приказки и книги. Измислянето на истории развива въображението по един неповторим начин. Детето е родено творец и възрастните около него трябва да го подкрепят в развиване на всички видове дарби и таланти. 

порасналите Кирил и Методий ( Нико – 3клас и Петър- 4 клас), пиеса 24 май 2014г

Кирил и методий - снимка

Малкия Константин сънува Божия Дух – белия гълъб

Малкият Константин

Малките Константин и Михаил( Кристиян и Методи от 1 клас)  - пиеса 24 май , 2014г и учителя по латински ( Пламен – 5 клас)

Кирил и методий - пиеса

Папата ( Ангел – 4 клас ) благославя Българската азбука и Джемиле 7 клас- разказвач

двамата братя-3